Opstellingen in het kader van eetproblematiek


Een opstelling geeft je ontzettend veel inzicht in je innerlijk leven, meer dan vele gesprekken dat zullen doen. Een opstelling kan je op twee manieren invullen.


De eerste manier van opstellen. Geen enkel mens staat alleen. De mensen om je heen doen wat met je ook al ben je je daar niet altijd van bewust. Een familie opstelling geeft die aanwezige lijntjes weer. Je kan het eigenlijk zien als een levende familie foto. Een ruimtelijke uitbeelding van het systeem waarbij je betrokken bent.


Hoe gaat een opstelling in zijn werk dan?

Je legt jezelf neer op de grond door middel van een vloer anker. Daarna leg je je ouders, (evt.) je broer en zus neer en andere belangrijke mensen in je leven. Wanneer je dit hebt gedaan ontstaat er een dynamiek tussen jouzelf en deze mensen. Je kan op die manier onderzoeken of er knelpunten of verbanden zijn. Misschien word je juist in je kracht wordt gezet door bepaalde mensen. Je kan vragen stellen en gevoelens onderzoeken. Op deze manier krijg je misschien ook antwoorden in de richting van je eetprobleem.


Een opstelling is kijken naar het leven zonder oordeel. Er is geen goed of slecht. Het een is niet beter als het ander. Dit aspect wordt ook als zeer prettig ervaren door mensen.

Kijk eens naar het eerste filmpje onder aan de pagina ter verduidelijking.


De tweede manier van opstellen. Mensen worden soms overspoelt door emoties. Ze hebben voor hun gevoel geen grip meer over hun emoties en worden heen en weer geslingerd. Dan is het goed om dit eens uit te werken.


Hoe gaat deze manier van opstellen in zijn werk dan?

Je legt jezelf neer op de grond door middel van een vloer anker. Je schrijft hierop je naam. Je gaat ervaren hoe het voelt om stil te staan bij jezelf. Welke emotie roept dit op. Deze emotie gaan we ook neerleggen door middel van een vloer anker. Ook hier ga je weer ervaren hoe het is hierbij stil te staan. Wat voel je, waar voel je het etc. Opnieuw bekijk je welke emotie dit weer oproept. Ook deze leg je weer neer. Zo gaan we verder. Zo gaan we kijken of er verbanden zijn tussen emoties en gevoelens. Zodat je deze in het dagelijks leven kunt gaan herkennen en naar kunt gaan handelen. Binnen deze manier van opstellen kunnen we ook je eetprobleem opstellen en kijken, ervaren welke emoties, gevoelens en gedachten hier bij horen


Ook hierbij is het weer kijken zonder oordeel. Wat is er? Er is geen goed of slecht. Je krijgt inzicht in patronen en dat wordt als bevrijdend ervaren.

Kijk eens naar het tweede filmpje ter verduidelijking.